Van de Arumbaya-fetisj tot Rascar Capac … Kom in Spa de mythische voorwerpen bewonderen uit de avonturen van Kuifje, een zoektocht ‘naar de bronnen’ …

Het imaginair museum
van Kuifje: tussen droom en werkelijkheid

In 1979 ontwierp Michel Baudson voor het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten, nu omgedoopt tot Bozar, de eerste grote tentoonstelling rond het oeuvre van Hergé. Ze kreeg als titel: Het Imaginair Museum van Kuifje en Hergé zelf tekende de affiche.

De tentoonstelling plaatst het oeuvre van Hergé naast zijn documentatiebronnen, waaronder tal van kunstvoorwerpen die hij in musea ging bekijken. De stad SPA nodigt de bezoeker uit om de affiche binnen te stappen en in 3D de mythische objecten te ontdekken die ons de Avonturen van Kuifje laten herbeleven – tussen droom en werkelijkheid.

hergé, een bescheiden genie

Hergé, pseudoniem voor Georges Remi, is op 22 mei 1907 geboren in het Belgische Etterbeek. Hij wordt de vader genoemd van het moderne stripverhaal en creëerde zijn eigen stijl: de bekende klare lijn. De Avonturen van Kuifje verschijnen voor het eerst op 10 januari 1929 in ‘Le Petit Vingtième’, een wekelijkse jeugdbijlage bij de Belgische krant Le Vingtième Siècle.


Het leven van Hergé valt samen met zijn werk. Zijn creatieve kant is alomtegenwoordig, doordringt hem en draagt bij tot de gebeurtenissen die de achtergrond vormen van zijn bestaan dat helemaal aan de strip was gewijd.

Het resultaat was een omvangrijke productie. En hoewel hij zich aangetrokken voelde tot andere artistieke disciplines is Hergé de negende kunst altijd trouw gebleven.

De tentoonstelling neemt de bezoeker mee langs het traject van deze veelzijdige kunstenaar, van de persillustrator Georges Remi, via de geboorte van Kuifje, tot de kunstliefhebber Hergé.
Aan het eind van het parcours wacht de bezoekers een verrassing van formaat: het Imaginair Museum van Kuifje!

1907

Geboorte van Georges Remi, op 22 mei in Brussel.

1920

Begin van zijn middelbare-schoolopleiding aan het Brusselse Saint-Boniface-college.

1921

De school heeft een scoutsgroep waar hij lid van wordt. Hij krijgt als totem ‘Nieuwsgierige Vos’. Zijn eerste tekeningen verschijnen in Jamais assez, het scoutstijdschriftje van de school en later in Le Boy-Scout belge, het maandblad van de Belgische scouts.

1924

Hij signeert zijn illustraties voortaan met de naam Hergé – RG, zijn initialen, naam eerst, gevolgd door de voornaam, fonetisch geschreven.

1925

Na zijn studies wordt Georges Remi aangeworven op de abonnementendienst van de krant Le Vingtième Siècle .

1926

In Le Boy-Scout belge verschijnt Totor, PL van de Meikevers, de voorloper van Kuifje.

1928

Hergé wordt hoofdredacteur van Le Petit Vingtième, het wekelijkse bijvoegsel voor de jeugd van Le Vingtième Siècle. Het eerste nummer verschijnt op 1 november.

1929

De geboorte, op 10 januari, van Kuifje en Bobbie in Le Petit Vingtième.

1930

Hij bedenkt Kwik en Flupke. Verschijning bij de Éditions du Petit Vingtièmevan Kuifje in het land van de Sovjets.

1932

Georges Remi trouwt met Germaine Kieckens.

1934

Kuifje verschijnt voortaan bij Uitgeverij Casterman. Hergé ontmoet de jonge Chinese student Tchang-Tchong-Jen. Deze vriendschap betekent een keerpunt in zijn carrière.

1935

Lancering van Jo, Zette en Jocko in het Franse weekblad Coeurs Vaillants.

1940

Op 10 mei vallen de Duitse troepen België binnen. Le Vingtième Siècle en Le Petit Vingtième houden ermee op.

1950

Oprichting van de Studios Hergé, ter gelegenheid van de verschijning van Mannen op de maan, waar nogal wat technisch werk bij komt kijken en waarvoor hij zich grondig documenteert.

1958

Hergé gaat door een persoonlijke crisis maar slaagt er toch in om het album Kuifje in Tibet af te werken.

1960

De eerste filmbewerking van een Kuifjealbum komt uit: Kuifje en het geheim van het gulden vlies. Georges Remi ontdekt de eigentijdse kunstscene en wordt een verwoed verzamelaar. Hij scheidt van Germaine Kieckens en begint te reizen met Fanny Vlamynck die zijn tweede vrouw zal worden.

1969

De eerste lange animatiefilm komt uit, gebaseerd op het album: De Zonnetempel.

1977

Georges Remi en Fanny Vlamynck trouwen zodra de echtscheiding is uitgesproken.

1979

Jubileumfeesten voor 50 jaar Kuifje. Andy Warhol maakt een reeks van vier portretten van Hergé.

1981

Weerzien van Hergé met Tchang-Tchong-Jen, de Chinese vriend die een doorslaggevende rol speelde bij het tot stand komen van De Blauwe Lotus .

1983

Georges Remi, alias Hergé, overlijdt op 3 maart in Brussel.

Het cultureel centrum Spa-jalhay-stoumont

Het ‘Centre culturel Spa-Jalhay-Stoumont’ is een vzw die paritair beheerd wordt door vertegenwoordigers van de overheden en van de cultuurverenigingen van de gemeenten.

Met de organisatie van uiteenlopende activiteiten wil het Centre culturel de inwoners in staat stellen hun recht op cultuur uit te oefenen, zich te emanciperen en culturele ongelijkheid tegengaan. Het streeft ernaar de bevolking te laten deelnemen aan het culturele leven, maar wil ook hun kritische zin als verantwoordelijke burgers ontwikkelen.

Concreet biedt het ‘Centre culturel’ doorlopend uiteenlopende activiteiten aan, zoals voorstellingen, concerten en lezingen, om iedereen de kans te bieden om creatief te zijn, zich uit te drukken en te communiceren, met het oog op persoonlijke ontwikkeling en gemeenschapsvorming. Opleidingen, workshops en debatten versterken het denkvermogen van het publiek vanuit een perspectief van ‘levenslang leren’.

Kunstenaars en ambachtslui van de 3 gemeenten en meer dan 80 organisaties elk met hun eigen cultuurprogramma zijn verenigd rond het centrum, dat hun ook de nodige ondersteuning biedt.

Met de organisatie van deze tentoonstelling wil het ‘Centre culturel’ zijn opdracht op het vlak van cultuurdemocratisering kracht bijzetten, met de promotie van een activiteit voor het grote publiek, van jong tot niet meer zo jong. In zijn streven naar sociale diversiteit wil het iedereen toegang verschaffen tot en inzicht in het werk van Hergé, de Belgische tekenaar en illustrator en een van de beroemdste kunstenaars van de 20e eeuw.

De stad Spa

Spa is sinds juli 2021 erkend als een van de 11 grote kuuroorden van Europa en behoort daarmee tot het Unesco werelderfgoed!
Het succes van Spa sinds de 18e eeuw is enig in Europa en de naam zelf is overal in de wereld symbool gaan staan voor relaxatie, welbevinden en ontspanning. Spa maakt deel uit van de route van de historische kuuroorden. Duik in een koolzuurhoudend bad, pluk de weldaden van bronwater en ontdek de boeiende geschiedenis van de stad aan de hand van haar bronnen, haar erfgoed en haar musea.

Spa, dat is ook…

De opvallend goed bewaarde natuur, een niet te missen gastronomische pleisterplaats en een trendy place to be voor wie van shopping houdt.
Een levende en drukbezochte bestemming, waar dankzij de culturele en sportmanifestaties die er plaatsvinden het hele jaar door wel wat te beleven valt.

Kuifje is in Spa gesignaleerd!
Groot en klein kunnen in de Peter de Grote-bron gaan kennismaken met Kuifjes Imaginair Museum!

Sophie Delettre

Burgemeester van de stad Spa

Cultuur, natuur en erfgoed hand in hand, dat is Kuifje in Spa ! Ik zou zelfs meer zeggen … Kuifje in Spa the Original!

Alda Greoli

Schepen bevoegd voor Cultuur

Het Musée Hergé

Het Musée Hergé is wereldwijd het grootste museum gewijd aan één striptekenaar. Het bezit een rijke collectie grafisch erfgoed en een geweldig pallet aan kleuren in dienst van het mythische oeuvre van de grootmeester van de klare lijn.


Het universum van Hergé sluit nauw aan op onze wereld. Zijn reeksen — fictie, maar met realistische accenten — verplaatsen ons via strips en tekstballonnen in een wereld die ons veel leert over de twintigste eeuw. Originele tekeningen, archiefdocumenten, films, maquettes en zeldzame en waardevolle voorwerpen bevolken deze grote droommachine en komen goed uit de verf dankzij de zeer doordachte scenografie.


U kende de bedenker van Kuifje en Bobbie. Hier maakt u kennis met de vader van de Europese strip, een complete artiest met uiteenlopende talenten. Hergé was illustrator, letteraar, scenarist, publicist en soms ook schilder. En bovendien de uitvinder van een grafische stijl die los van elke trend de tand des tijds heeft doorstaan.


www.museeherge.be

Dit keer nodigt Kuifje al zijn vriendjes en bewonderaars uit voor nieuwe avonturen in … SPA! Kapitein Haddock zal door het dolle heen zijn …

Robert Vangénéberg

Bestuurder van Tintinimaginatio

logo tintin imaginatio

TINTINIMAGINATIO S.A. heeft de exclusieve bevoegdheid over de exploitatie van de rechten op het werk van Hergé en met name de reproductie-, communicatie-, adaptatie- en afgeleide rechten. De vennootschap (afdelingen uitgeverij, merchandising, tentoonstelling, audiovisueel, multimedia …) verzorgt de promotie van het oeuvre van de kunstenaar.

denkt Kuifje

Praktische info

Openingsuren

Open van dinsdag tot zondag en op feestdagen, van 10.00 tot 17.30 uur – Gesloten op maandag (feestdagen uitgezonderd).

Juli-Augustus
Elke dag geopend van 10.00 tot 17.30 uur

(laatste toegang om 17.00 uur)


Tarieven

Volwassene 10 €
Senior (65-plus) 8 €
Jongeren (14-26 jaar) 8 €
Kinderen (tot 13 jaar) 6 €
Kinderen jonger dan 7, begeleid *Gratis
Groepstarief voor kinderen (min. 15 personen)5 €
Groepstarief anderen (min. 15 personen)8 €
*(max. 2 kinderen per volwassene, senior of jongere)

Plaats

De Peter de Grote-bron (Pouhon Pierre-le-Grand)
Rue du Marché 1a, 4900 Spa (België)
(Ingang via het ‘Office du Tourisme’ – Tel. 087 79 53 53)

Toegang

Auto : Snelweg E42, afrit 8 – Spa | Snelweg E25, afrit 45 – Parkeren en blauwe zone
Trein : Station Spa-Géronstère (op 6’ te voet) | Station Spa (op 12’ te voet) www.belgiantrain.be
BUS : www.letec.be

Professionals

Professionals uit de toeristische sector

Een productie van

In een partnership met